Smukła sylwetka to marzenie chyba każdej kobiety. Panie pragną być piękne i czuć się atrakcyjne, a szczupłe ciało ma tu decydujące znaczenie. Wiosna, to czas kiedy większość kobiety zaczyna swoją przygodę z odchudzaniem. Okazuje się bowiem, że zimowe obżarstwo spowodowało przybranie kilku kilogramów. Cieplejsze dni, a więc lżejsza odzież powoduje, że zaczynamy czuć się nieatrakcyjnie i szukamy sposobów na szybkie pozbycie się niechcianych fałdek tłuszczu.

Wśród wielu dostępnych diet, na szczególną uwagę zasługuje ta, której głównym składnikiem jest kapusta kiszona. Dobroczynny wpływ tego warzywa na nasze zdrowie był znany już w starożytności. Nasze babki i prababki stosowały kapustę na liczne dolegliwości, a zwłaszcza kapustę kiszoną. Poddana procesowi fermentacji kapusta wydziela wiele korzystnych dla zdrowia substancji. Przede wszystkim jest to kwas mlekowy, który pobudza prawidłową pracę jelit i układu odpornościowego. To niezwykłe warzywo, poddane procesowi fermentacji ma jeszcze inne istotne zastosowanie. Doskonale sprawdza się podczas odchudzania. Dzieje się tak z kilku powodów. Przede wszystkim zawiera ogromne ilości błonnika, który reguluje i poprawia perystaltykę jelit, daje uczucie sytości i pełności. Kapusta kiszona zawiera bardzo mało kalorii, dlatego idealnie sprawdza się jako przekąska, albo jako danie główne.

Wszyscy chyba pamiętamy słynną dietę kapuścianą Kwaśniewskiego. Były prezydent w krótkim czasie zrzucił kilka kilogramów właśnie dzięki temu niezwykłemu warzywu. Kapusta kiszona na odchudzanie, to nie mit. Dietetycy zgodnie przyznają, że regularne jedzenie kiszonek, zwłaszcza kapusty ma doskonały wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Kiszona kapusta jest tania, można ją wykonać samemu, albo kupić w dobrym sklepie spożywczym.

Warto czytać skład, ponieważ idealna kiszona kapusta na odchudzanie nie może zawierać octu i cukru. Kiedy już zaopatrzymy się w jej zapas, możemy puścić wodze fantazji i przygotować z niej wiele dań i przekąsek. Lekka zupa, bez dodatku mięsa i tłuszczów zwierzęcych, sałatka z odrobiną startej marchewki i pestek słonecznika, czy dietetyczny bigos, to tylko niektóre propozycje. Kapusta kiszona ma wiele zastosowań. Możemy jeść ją do woli, bez obawy o nasze zdrowie. Jeśli dokucza nam wieczorny głód i mamy ochotę na coś oryginalnego warto wykorzystać jedne z wielu orientalnych przepisów, w których kapustę kiszoną przyprawia się ziołami i suszonymi ziarnami dyni. W ten sposób otrzymamy smaczną i zdrową przekąskę, która zaspokoi nasz głód. Kapusta kiszona na odchudzanie, to nie mit, więc warto wprowadzić ją do swojej diety.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułHipnoza na odchudzanie
Następny artykułOdchudzanie nóg

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here